Τμήμα Παιδιών & Οικογένειας

 

 
 

Ατομικά & Ομαδικά Προγράμματα Ενίσχυσης & Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών - Εφήβων

 
 
Τα Προγράμματα ΣΥΝ.Ε.Ψ.ΥΠ του Κέντρου μας εφαρμόζονται σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν: α) συναισθηματικές δυσκολίες και χαμηλή αυτοπεποίθηση, β) τραυλισμό, κρίσεις πανικού, άγχος και φοβίες, ή έχουν υποστεί κάποιο σοκ/ απώλεια, μετά από πένθος, ασθένεια ή διαζύγιο. Εδώ εντάσσεται και η θεραπεία συμπεριφοράς σε παιδιά με ή χωρίς επικοινωνιακές διαταραχές ή άλλου είδους αναπτυξιακές διαταραχές.

Η Θεραπεία Συμπεριφοράς βασίζεται στις θεωρίες της μάθησης και επικεντρώνεται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς. Εφαρμόζεται σε παιδιά και εφήβους, που μεταξύ άλλων μπορεί να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, δυσκολία συνεργασίας και γενικά προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ συχνά περιλαμβάνει και την ενίσχυση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
 
 
 
Για Παιδιά & Οικογένειες
 
 
 
 
 
1. Ατομικό Πρόγραμμα
 
2. Ομαδικό Πρόγραμμα
 
3. Ατομικό & Ομαδικό Πρόγραμμα
 
 
 
Συμβουλευτική
Γονέων
 
 
 
 
Μέσα στις ατομικές συνεδρίες το νέο άτομο (παιδί ή έφηβος) νιώθει ασφαλές να εκφραστεί, να αποφορτιστεί, να γνωρίσει και να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές έκφρασης.

Στα θεραπευτικά προγράμματά μας, πολύ συχνά, χρησιμοποιείται το πολυαισθητηριακό δωμάτιο με τη μέθοδο Snoezelen, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικό στη χαλάρωση των παιδιών με άγχος, συναισθηματική φόρτιση και υπερκινητικότητα, αλλά και στη διέγερση παιδιών που παρουσιάζουν υποτονικότητα, συμπτώματα θλίψης και διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας.

Οι συναντήσεις γίνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΣΠΕΕ (του συνεργαζόμενου Κέντρου Θεραπειών). Για περισσότερες πληροφορίες www.nkspee.gr.
 
 
 
 

Ομαδικά Προγράμματα Συναισθηματικής Ανάπτυξης

 
Οι Ομάδες Συναισθηματικής Ανάπτυξης, στις οποίες συμμετέχουν συνομήλικα παιδιά ή έφηβοι, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, εκτόνωσης και εκπαίδευσης στον χειρισμό και στην έκφραση των συναισθημάτων. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και ανταλλάσσουν πολύτιμες εμπειρίες (ανάλογα με την ηλικία τους) μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τη δική τους συμπεριφορά, αλλά και τις ανάγκες και τις συμπεριφορές των άλλων. Στις Ομάδες Συναισθηματικής Ανάπτυξης ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η ανάληψη πρωτοβουλίας και επιτυγχάνεται η γενίκευση μιας νέας συμπεριφοράς μέσα σε κοινωνικό περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται τεχνικές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και εφαρμόζονται θεραπευτικές δραστηριότητες (μέσω παιχνιδιού, εικαστικών τεχνών-art therapy, δημιουργικής γραφής, διαλόγου).
 
 
 

Προγράμματα για Γονείς

 
 
 
 
 

Α. Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης Γονέων

 
Στο Κέντρο μας εφαρμόζεται Ειδικό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής για γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα ακόλουθα:

• Στη θέσπιση ορίων και εφαρμογή κανόνων.
• Στην οργάνωση προγράμματος του παιδιού.
• Στην αντιμετώπιση της ανυπακοής των παιδιών.
• Στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας παιδιών.
• Στην αντιμετώπιση της αδιαφορίας του παιδιού για μαθήματα ή δραστηριότητες.
• Στη διαχείριση δυσκολιών κοινωνικοποίησης του παιδιού, συναισθηματικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων του παιδιού, άγχους, κρίσεων πανικού ή άλλων φοβιών.
 
 
 
 
 
 

Β. Οικογενειακή Θεραπεία

 
 
Στο πρόγραμμα αυτό η οικογένεια αντιμετωπίζεται σαν ένα σύστημα με τη δική του δομή και τους δικούς του κανόνες, μέσα στο οποίο υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση των μελών και οι δράσεις του ενός, προκαλούν τις αντιδράσεις του άλλου. Με την Οικογενειακή Θεραπεία συχνά έρχονται στο προσκήνιο άλλες συναισθηματικές δυσκολίες των γονέων (προσωπικά βιώματα, δύσκολες οικογενειακές σχέσεις στη δική τους παιδική ηλικία κ.λπ.) και ισχυρές άμυνες και προβολές που εμποδίζουν τα άτομα να δουν ξεκάθαρα τη δική τους ευθύνη στη διαιώνιση ενός προβλήματος μέσα στην οικογένεια.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Γ. Σχολή Γονέων & Σεμινάρια

 
Στη Σχολή Γονέων πραγματοποιούνται συναντήσεις γονέων με Ψυχολόγο, συχνά και με την παρουσία άλλων Ειδικών, ανάλογα με το θέμα συζήτησης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς γύρω από προβλήματα που τους απασχολούν. Τα θέματα που συνήθως απασχολούν τις ομάδες αυτές αφορούν: προβλήματα συμπεριφοράς (ανυπακοή, αρνήσεις, επιθετικότητα, παθητικότητα κλπ), αναπτυξιακά ζητήματα (λόγου, κίνησης, κοινωνικοποίησης κ.λπ.), απώλειες (διαζύγιο, πένθος κ.λπ.), συναισθηματικές δυσκολίες, bullying (εκφοβισμός στο σχολείο), θέματα εφηβείας, αγωνίες υποψήφιων και νέων γονέων (εξωσωματικές εμπειρίες, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία, προσαρμογή μεγαλύτερων αδερφών).

Επιπλέον, στη Σχολή Γονέων του Κέντρου μας, οι γονείς μπορούν να εγγραφούν και στα ακόλουθα:

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του bullying.
  • Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης «τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» για γονείς παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, του Αμερικανού ψυχολόγου δρ. Thomas Gordon.
  • Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρέφοντας τον Παιδικό Νου» για γονείς παιδιών ηλικίας 0-12 ετών. Μέσα από τις τεχνικές αυτού του προγράμματος οι γονείς θα μπορέσουν να μεγαλώσουν ένα πιο ανθεκτικό συναισθηματικά και πνευματικά παιδί και θα μπορέσουν να του δημιουργήσουν τα θεμέλια για μια υγιή κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική ζωή.
  • Στο πρόγραμμα συμβουλευτικής Marte Meo, «με τις δικές σου δυνάμεις», για γονείς παιδιών ηλικίας 0-10 ετών.