Τμήμα Ενηλίκων

 

 
 

Προγράμματα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης

 
 
Για Ενήλικες
 
 
 
Τα Ατομικά Προγράμματα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης αφορούν συνεδρίες με συγκεκριμένο στόχο γύρω από ένα θέμα, για παράδειγμα:

• διαχείριση διαζυγίου, απώλειας, ασθένειας κ.ά.
• διαπροσωπικές σχέσεις (με οικείους, συναδέλφους, μέλη οικογένειας).
• διαχείριση συγκεκριμένου προβλήματος στη δουλειά.
• βοήθεια για τη λήψη μιας απόφασης.


Στις Ομάδες Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί και για τα ατομικά προγράμματα και οι ομάδες αυτές ακολουθούν τις αρχές των ομάδων ψυχοθεραπείας.
 
 
 
 
 
Τα άτομα συμμετέχουν βάσει κάποιων χαρακτηριστικών π.χ. ηλικία, φύλο, συγκεκριμένη δυσκολία (λήψη απόφασης, δυσκολίες σπουδών, απώλεια, διαζύγιο, επαγγελματικές δυσκολίες κ.λπ.) φροντίδα ασθενούς (φροντιστές και συγγενείς ατόμων με χρόνιες παθήσεις, άνοιες, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπηρίες) ή συνθήκη (π.χ. εγκυμοσύνη) και οι ομάδες αυτές συχνά έχουν και χαρακτηριστικά σεμιναρίου, καθώς ο Ψυχολόγος εάν του ζητηθεί, μπορεί να κάνει μια μικρή εισήγηση γύρω από το θέμα που απασχολεί την ομάδα ατόμων με χρόνιες παθήσεις, άνοιες, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπηρίες) ή συνθήκη (π.χ. εγκυμοσύνη) και οι ομάδες αυτές συχνά έχουν και χαρακτηριστικά σεμιναρίου, καθώς ο Ψυχολόγος εάν του ζητηθεί, μπορεί να κάνει μια μικρή εισήγηση γύρω από το θέμα που απασχολεί την ομάδα.
 
Στο Κέντρο μας έχουν λειτουργήσει - εκτός άλλων ομάδων με συγκεκριμένο αίτημα/δυσκολία - και οι ακόλουθες Ομάδες Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης:
 
 
 
 
 
 
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ (με ομάδες γονέων σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών π.χ. προσχολικής, σχολικής ηλικίας και στην εφηβεία και με πλούσια θεματολογία για θέματα ανάπτυξης και αγωγής -βλ. περισσότερα στα «προγράμματα για παιδιά και οικογένειες»).
 
 
 
 
 
 
 
 
Ομάδα εγκύων και νέων γονέων (για τα πρώτα δύο χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού).
 
 
 
 
 
 
 
 
Ομάδα μπαμπάδων.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ομάδα γυναικών.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ομάδα νέων και φοιτητών.
 
 
 
 
 
 
 

Πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας

 
Στο ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.Θ εφαρμόζονται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Ψυχοθεραπείας.
Η διαδικασία της Ατομικής Ψυχοθεραπείας αφορά ένα προσωπικό ταξίδι με εξατομικευμένους στόχους. Απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, αλλά και σε εφήβους με ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά ενοχλήματα, γενικευμένο άγχος, κ.λπ.).
Στο Κέντρο μας εφαρμόζονται και άλλες προσεγγίσεις από τους συνεργάτες μας Ψυχολόγους, αλλά η κυριότερη είναι αυτή της «γνωσιακής - συμπεριφοριστικής θεραπείας». Σύμφωνα με τη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία η γνωστική λειτουργία επηρεάζει τη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από τις γνωστικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη θεραπεία.

Στο ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.Θ, εάν κριθεί απαραίτητο, οι ενήλικες που παρακολουθούν πρόγραμμα Ατομικής Ψυχοθεραπείας παραπέμπονται και για ιατρική εξέταση στον συνεργαζόμενο με το Κέντρο μας Ιατρό, για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (για άνοια, βαριάς μορφής κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.λπ.) και να διαπιστωθεί αν χρήζουν και φαρμακευτικής θεραπείας.

Στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία τα άτομα που συμμετέχουν σε μια ομάδα βρίσκουν πολύ συχνά ανακούφιση ακούγοντας τα άλλα μέλη να κατανοούν τα προβλήματά τους και ξεμπλοκάρουν από το άγχος και τις ενοχές τους, καθώς μοιράζονται τους ίδιους ή παρόμοιους προβληματισμούς τους. Η ίδια η ομάδα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, καθώς πολλοί άνθρωποι καταπιέζονται από τη δυσκολία τους να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους σε άλλους και μέσα στην ομάδα τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν να το κάνουν και να «εκπαιδευτούν» στη διαχείριση των συναισθημάτων τους (π.χ. θυμός).
 
 
 
 

Προγράμματα Μουσικοθεραπείας, Δραματοθεραπείας & Έκφρασης μέσω Τέχνης

 
Πρόκειται κυρίως για ομαδικά προγράμματα αποφόρτισης και συναισθηματικής έκφρασης μέσα από προβολικές δοκιμασίες. Συντονίζονται και από ειδικούς θεραπευτές, αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και τις τέχνες (το ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.Θ συνεργάζεται με θεατρικά εργαστήρια, καθώς και με κορυφαίους δασκάλους μουσικής).

Έτσι, οι θεραπευόμενοι γίνονται και πρωταγωνιστές της ζωής τους μέσα από την τέχνη, υιοθετώντας πιο κατάλληλους γι’ αυτούς τρόπους αντίδρασης στις καταστάσεις που βιώνουν, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν νέους τρόπους αυτοέκφρασης και αποφόρτισης του άγχους.